Let op! Tot 20 mei: Gebruik kortingscode SPORTENINAPELDOORN
bij het afrekenen bij BJJFightgear.nl
en ontvang 10% korting!
Groundforcegear.com blijft geldig!

Worstelen in omgeving Apeldoorn

Worstelen belangrijk onderdeel van MMA

Sterk in opkomst is een nieuwe discipline waarin elementen van het traditionele worstelen en judo worden gecombineerd: Grappling. Op Sporteninapeldoorn.nl heb ik hier al een aantal artikelen over geschreven. Worstelen is daarnaast één van de fundamenten van Mixed Martial Arts (MMA), maar in hoeverre kun je dit nog in de regio beoefenen? In dit artikel probeer ik dit uit te zoeken en geef ik meer informatie over worstelen zelf.

Worstelen in Apeldoorn

Achtergrond en verschillende stijlen worstelen

Iedereen kent het worstelen wel van de olympische spelen. Sinds 1896 staat het worstelen (Grieks-Romeins) al op het programma van de moderne Olympische Spelen. Worstelen is één van de oudste sporten die er bestaat. Door de eeuwen heen zijn er altijd mannen geweest die hun krachten met elkaar wilden meten. De oervorm van worstelen is eigenlijk niets anders dan enkele ongereglementeerd aanvallen en afweren, waaruit langzamerhand, naarmate het intellect meer op de voorgrond kwam, een bedachte manier van aanval en verdediging groeide, die op haar beurt de worstelkunst deed ontstaan. Het “staand” worstelen was de kunst om de tegenstander door alle mogelijke middelen op de grond te krijgen, om hem daarna te overmannen.

Er bestaan in het worstelen drie stijlen, de Grieks-Romeinse stijl, de vrije stijl en damesworstelen. Bij de Grieks-Romeinse stijl zijn slechts grepen van het hoofd tot de heupen toegestaan, dat wil zeggen de armen, de romp en het hoofd. Bij de vrije stijl zijn er geen beperkingen op het gebied van aanvalszones, men mag grepen doen van het hoofd tot de benen en voeten. Damesworstelen is grotendeels hetzelfde als vrije stijl worstelen.

Voor elke greep krijg je punten. Hierbij kan je op de volgende manieren winnen:
– Door te vloeren (“touché”): de beide schouders van de tegenstrever zijn dan tegen de mat gedrukt
– Door technisch overwicht (6 punten of meer verschil tussen beide tegenstanders, of het uitvoeren van een vijfpuntsgreep of 2 driepuntsgrepen in één periode)
– Door punten (als de reglementaire tijd verstreken is, tellen de punten)
– Door uitsluiten of opgave van de tegenstrever

Worstelen in Apeldoorn

Enthousiast geworden over worstelen? Laten we eens kijken waar deze sport in de buurt beoefend kan worden. Hierbij is het goed om te bepalen of je het worstelen naast je andere trainingen wilt doen (bijv. naast BJJ, Grappling, MMA etc) of dat je je echt wilt focussen op worstelen. In Apeldoorn kan je voor dit eerste bij De MMA Academy terrecht.

De MMA Academy uit Apeldoorn van Hubert Geven richt zich vooral op Mixed Martial Arts, maar aangezien dit een sport is waarbij diverse vechtsporten worden gecombineerd, biedt De MMA Academy verschillende andere vechtsporten aan, zoals Grappling, Kickboksen, BJJ. Elke dinsdag kan je hier worstelen onder leiding van Hovhannes Kurghinyan van 20:30 – 22:00 uur.

Worstelen in Arnhem bij Sandow

AKSV Sandow Arnhem (Arnhemse Krachtsportvereniging Sandow) is sinds 1967 een begrip in de omgeving Arnhem. Sandow heeft een rijke historie en veel betekend in de kracht- en worstelwereld. Sinds 2004 was Rudy Kousbroeks de drijvende kracht achter deze worstelvereniging. Na het overlijden van eigenaar Rudy Kousbroek leek de toekomst van worstelvereniging Sandow in gevaar.

Rudy Kousbroeks kleinzoon Amaan Mussani neemt het stokje echter over vanaf 2023. Samen met trainers Ali Faraji en Adem Karaman blazen ze nieuw leven in de vereniging.

Sandow is te vinden in hartje Klarendal aan de Agnietenstraat 88-B, 6822 JW Arnhem. Sinds 1 mei 2023 is op dit adres ook Barbell Bar geopend: “Waar krachttraining de elegantie van vechtsport ontmoet!”. Hiermee is er één plek ontstaan waar je vrij kan worstelen onder begeleiding en kan trainen in het krachthonk. Daarnaast wordt er ook BJJ getraind en is er een open mat.

Opmerkingen of aanvullingen? Neem contact op met Sporteninapeldoorn:

Hieronder vind je alle relevante contactgegevens van de scholen.

Arnhemse Krachtsportvereniging Sandow
Sport
Beschrijving


Barbell Bar en Sandow zijn te vinden in hartje Klarendal. Sinds 1967 is Sandow een begrip in Arnhem vanwege zijn rijke historie in de krachtsport- en worstelwereld.

Facebook
Telefoonnummer
0658940853
Adres
Agnietenstraat 88-B
6822 JW Arnhem
Deventer Krachtsport Vereniging “Hercules”
Sport
Beschrijving

Hercules is één van de oudere verenigingen van Deventer maar nog springlevend en actief.Hercules is niet alleen geschikt voor de prestatiegerichte, maar ook voor de recreatieve sporter.

Adres
Michiel de Swaenstraat 9
7412 NM Deventer

Admin
Author: Admin