Gebruik kortingscode SPORTENINAPELDOORN
bij het afrekenen bij Groundforcegear.com
en ontvang 10% korting!
Met deze code scoor je ook
een fikse korting bij Submeta.io!!

Sporten voor Kids in Apeldoorn: Fietsen

In de reeks Sporten voor Kids in Apeldoorn ga ik elke keer in op een andere sport of thema voor Sporten voor Kids in Apeldoorn. Deze week richt ik me op fietsen! Weer eens wat anders dan voetbal, judo of tennis. De meeste kinderen houden wel van fietsen, dit is immers één van de eerste dingen die je leert. Fietsen kan je natuurlijk in allerlei smaken doen. Hieronder zet ik op een rijtje wat er zoal in Apeldoorn wordt aangeboden voor Kids!

Fietscrossen / BMX

Crossen over een terrein met hoge heuvels en scherpe bochten.  Wie is het eerste bij de finish? Fietscross of BMX-en is explosief, snel, technisch en heel leuk om te doen, een echte actiesport! In de jaren ’80 was deze sport erg populair. In Apeldoorn kan je fietscrossen bij BMX Apeldoorn aan Kanaal Zuid.

Om iedereen de mogelijkheid te geven kennis te maken met fietscross of BMX, is het mogelijk om proeflessen te volgen. BMX Apeldoorn heeft de beschikking over eigen materiaal. Gedurende een proefperiode van 4 lessen kan je gebruik maken van een fiets, helm en handschoenen. Dit om te kijken of je deze sport wilt gaan beoefenen, alvorens je de benodigdheden aanschaft. Voor deze proefperiode vraagt de club een bijdrage van € 15,00.

Meedoen kan al vanaf de leeftijd 4 jaar! Trainingsdagen vinden op maandag en donderdag in 3 groepen (afhankelijk van leeftijd, groep 1: 18:00 – 18:45 uur, groep 2: 18:45 – 19:30 uur en groep 3 en 4: 19:30 – 21:00 uur). De proeflessen eveneens op maandag. START!

Wielrennen

Wegwielrennen is de populairste tak van de wielersport. De wedstrijden vinden plaats op de (openbare) weg. In Apeldoorn kan je al vanaf jonge leeftijd wielrennen bij AR & TV De Adelaar.  In ieder geval vanaf het jaar dat je 7 jaar wordt/bent.

Het seizoen voor het wegwielrennen loopt vanaf maart tot eind september (zomertijd). Meestal proberen de jeugdtrainers vanaf februari/ maart te beginnen met duurtrainingen op zaterdagochtend. Als de klik in het voorjaar wordt verzet dan vinden er twee keer per week trainingen plaats en kun je wedstrijden rijden. De trainingen zijn op dinsdag- (Apeldoorn Noord) en donderdagavond (Achmea terrein) en starten om 18.15 uur en duren tot ongeveer 19.15 (en op dinsdag voor de oudere kinderen tot 19:45 uur). De renners worden ingedeeld in 2 niveaugroepen, afhankelijk van leeftijd en vorderingen.

Begin oktober breekt de winterperiode aan waarbij jeugdrenners op de baan kunnen gaan rijden (vanaf 10 jaar) of gaan op de woensdagen veldrijden op het Adelaar terrein/ in het bos. De jeugdtrainingen op de baan vinden elke woensdag van 17:00 – 19:00 uur plaats en voor de wat oudere jeugd zijn er op de dinsdagavonden Dernytrainingen. Contributie voor de jeugd (jonger dan 17 jaar) bedraagt EUR 60,- per jaar.

Mountainbiken

Off-road rijden op onverharde wegen of paden in het bos in Apeldoorn. Net als BMX stamt het mountainbiken uit Amerika. In de jaren ’70 kreeg de sport voet aan grond in Europa en sindsdien nam de populariteit snel toe. In 1996 kreeg mountainbiken zelfs een Olympische status. Mountainbiken lijkt een beetje op het veldrijden vanuit het wielrennen, hoewel er bij mountainbiken meer klimmetjes en afdaling ingebouwd zijn.

In Apeldoorn bestaat de vereniging Bar End speciaal voor mountainbikers, zowel recreatieve als wedstrijdrijders, beginners en gevorderden, mannen en vrouwen, jong en oud. Bar End heeft al 15 jaar een actieve en groeiende jeugdafdeling met inmiddels ruim 100 (!) jeugdleden. Samen met een grote groep van enthousiaste trainers/begeleiders/vrijwilligers hebben ze 1 van de succesvolste jeugd-mtb programma’s van Nederland. Of je nu recreatief wil sporten of Nederlands Kampioen wil worden, er is altijd een leuke groep die bij je past.

Voor de jeugd wordt momenteel het volgende aangeboden:

– Het fietsen met de jeugd op zondagochtend (vertrek gelijk met de volwassenen om half 10)
– Wedstrijdgerichte training op dinsdag en donderdagavond
– Training recreatieve jeugd op woensdagmiddag (mini’s) of donderdagavond

De jeugd vanaf 6 jaar begint de trainingen normaliter op de woensdagen. Echter bestaat het voornemen om voor nieuwe leden zogenaamde opstap momenten te plannen. Dit is dan voor het potentieel lid een mooie gelegenheid om te kijken of het mountainbiken echt iets is. En voor de trainers is het mogelijk om de vaardigheden te bekijken en eventueel aan de hand daarvan te kijken in welke groep er getraind moet gaan worden.  De trainingen vangen medio maart weer aan!

Apeldoornse Ren- en Toeristenvereniging De Adelaar
Adres
Postbus 1028
7301 BG Apeldoorn

Clubhuis:
Sportpark Orderbos 27
7313 HN Apeldoorn
BMX Apeldoorn
Telefoonnummer
055 843 7626
Adres
Kanaal Zuid 130, 7332 BD Apeldoorn
Mountainbikeclub Bar End
Beschrijving

Bar End, één van de oudste, grootste, modernste én gezelligste mountainbikeclubs van Nederland.

Adres
Clubhuis 't Knooppunt ligt in het Orderbos 27

Admin
Author: Admin