Gebruik kortingscode SPORTENINAPELDOORN
bij het afrekenen bij Groundforcegear.com
en ontvang 10% korting!
Met deze code scoor je ook
een fikse korting bij Submeta.io!!

Sporten voor Kids in Apeldoorn: Mixed Martial Arts (MMA)

 

In de reeks Sporten voor Kids in Apeldoorn ga ik elke keer in op een andere sport of thema voor Sporten voor Kids in Apeldoorn. Deze week richt ik me op MMA! Weer eens wat anders dan voetbal, judo of tennis. Misschien denk je: “dat is toch niks voor kids, zo’n sport”. Na dit artikel denk je hier misschien anders over.

Uitleg MMA

Mixed Martial Arts (Engels voor: gemengde gevechtskunsten), meestal afgekort tot MMA, is een multidisciplinaire vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtkunsten (en vechtsporten) zoals worstelen (grappling), judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen en jiu jitsu. Veruit de meeste vechters hebben een achtergrond in het thai- of kickboksen, Braziliaans Jiu Jitsu of Grieks-Romeins worstelen. Deze stijlen zijn effectief gebleken.

MMA is een vechtsport die constant aan het groeien is en zich zal ontwikkelen tot mogelijk de grootste vechtsport ter wereld. Met name met de komst en toename van de populariteit van UFC (Ultimate Fighting Championship) in Amerika is er een enorme toename van MMA-beoefenaars. UFC is de grootste en bekendste organisatie van de wereld met de beste vechters.

Regels MMA

Er bestaan veel misverstanden over de regels van het MMA. Velen denken dat alles mag, maar klopt helemaal niet. Anders zou het geen sport genoemd kunnen worden. Een partij bestaat uit drie ronden van elk vijf minuten lang (kampioensgevechten vijf ronden) en er kan op meerdere manieren gewonnen worden. De belangrijkste zijn:
– Knock-out (KO): als een vechter het bewustzijn verliest door een stoot of trap, verliest hij de partij.
– Technische Knockout (TKO): als een vechter niet meer in staat is om zich intelligent te verdedigen, kan een scheidsrechter beslissen de partij te stoppen. Dit kan ook in samenspraak of op advies van de ringdokter, die besluit dat een vechter teveel schade heeft opgelopen.
– Submissie: Als een vechter tijdens het gevecht afklopt of verbaal opgeeft, verliest hij via submissie. Meestal komt dit door een arm- of beenklem of verwurging.
– Besluit: Als er na drie of vijf ronden nog geen winnaar is, gaat het gevecht naar de jury. Drie juryleden geven hun oordeel en de vechter met de meeste juryleden achter zich, wint de partij. Elke ronde wordt gescoord met het zogenoemde ’10-point must system’, geadopteerd uit het boksen. Elke ronde wijst de jury een winnaar aan en geeft die vechter tien punten, waarna de tegenstander negen punten of minder krijgt (afhankelijk van de mate waarop). Tot slot worden alle punten bij elkaar geteld en komt er een winnaar uit.

Daarnaast zijn er heel veel handelingen verboden, namelijk: kopstoten, prikken in de ogen, aan de haren trekken, bijten, vishaken, aanvallen naar het kruis, stoten of trappen naar het achterhoofd en ruggengraat, stoten of trappen naar de keel, aanvallen naar kleine gewrichten (vingerkootjes), je tegenstander uit de ring of kooi werpen, de ring verlaten, vasthouden van de ring/kooi, vasthouden van broek of handschoenen van tegenstanders etc.

MMA voor Kids

Het lijkt een gewelddadige sport voor kids, maar natuurlijk worden de basistechnieken van MMA bij de kinderen op een speelse manier aangeleerd.  In de les zijn de kinderen lekker actief bezig en op de mat in de dojo kan je lekker veilig rennen, vliegen, ontwijken en duiken. Daarnaast maken de kids spelenderwijs kennis met grondmotorische vaardigheden zoals coördinatie en lenigheid. Als de kinderen wat ouder worden/zijn wordt er steeds specifieker technieken getraind, waaronder stoot- en traptechnieken, maar ook technieken voor op de grond in de vorm van stoeien.

Vanaf 6 februari 2019 start De MMA Academy in Apeldoorn elke woensdag van 18:00 – 19:00 uur met MMA voor Kids (leeftijd van 6 – 13 jaar) onder leiding van Hubert Geven. Dit is uniek in Apeldoorn. Hiermee is De MMA Academy de enige sportschool in Apeldoorn en omgeving die dit aanbiedt voor Kids. De contributie bij De MMA Academy bedraagt EUR 25,-. Hiervoor kunnen de kids ook meedoen aan lessen bij de kickboks jeugd groep (leeftijd 6 – 13 jaar). Hier leer je op een leuke en leerzame manier de basis technieken van het kickboksen onder de knie te krijgen. Deze lessen vinden elke maandag en vrijdag plaats van 18:00 – 19:00 uur onder leiding van Angelico Pelupessy. Op de korte termijn wordt hier ook nog Judo voor Kids aan toegevoegd!

Meer info of contact met Sporteninapeldoorn.nl? Vul dan onderstaand formulier in. Onder de gegevens van De MMA Academy kun je daarnaast meteen contact opnemen met De MMA Academy voor meer info!

 

 

Admin
Author: Admin